Bill McKibben tildeles Sofieprisen 2013

Den amerikanske journalisten, forfatteren og miljøforkjemperen Bill McKibben (1960) tildeles Sofieprisen 2013. McKibben får prisen for sin evne til å mobilisere i kampen mot global oppvarming.
Mandag 27. mai 2013

Styret i Sofieprisen mener at Bill McKibben i løpet av få år har vist en forbilledlig mobiliseringsevne og har bygd opp en global, sosial bevegelse som kjemper for å bevare en levelig planet.

”Jorda trenger desperat noen ildsjeler som kan mobilisere verdens folk i kampen mot global oppvarming. Selv om motkreftene er enorme, har McKibben vist hvordan det er mulig å mobilisere millioner av mennesker i kampen mot utslipp av klimagasser. Det gir håp”, skriver Sofiepris-juryen i sin begrunnelse.

McKibben har de siste par årene frontet en global bevegelse, basert på overbevisningen om at vi ikke kan slippe ut mer enn 565 gigatonn med CO2 dersom vi skal klare å begrense den global oppvarmingen til to grader. Verdens olje- og kullselskaper har per i dag fem ganger så store reserver av fossil energi.

Årets Sofieprisvinner er svært glad for tildelingen.

– Å bli tildelt Sofieprisen betyr enormt mye for meg: Jeg er stor fan av boken som dannet grunnlaget for prisen (datteren min heter Sophie!). Etter mitt hjemland er Norge kanskje det landet jeg liker best.

– Men ikke minst betyr tildelingen av årets Sofiepris at den innsatsen som pågår rundt om i verden for å bekjempe global oppvarming, blir lagt merke til. Denne prisen vil bidra til ytterligere å finansiere grasrotaktivisme verden over, sier Bill McKibben.

McKibben vil motta Sofieprisen i Oslo 28. oktober. Dette vil være den aller siste Sofieprisutdelingen. Sofieprisstyret er imidlertid overbevist om at prisens visjon – en bærekraftig framtid vil leve videre.

“Climate change is the single biggest thing humans have ever done on this planet. The only thing that needs to be bigger is our movement to stop it” (Bill McKibben).